header_image
Pretraga
We found 0 results. Do you want to load the results now ?
Pretraga
we found 0 results
Your search results

VILA ANNA

2.500.000 €
dodati u omiljene
312
 1. Uvod

Villa Anna je izgrađena 1903. godine. Izgradili su je bakarski trgovci, obitelj Marocchino. Ime je dobila po supruzi graditelja i vlasnika. Na zgradi se i danas nalazi restaurirani originalni naziv. Villa Anna je izgrađena u secesijskom stilu, kao objekt srednje veličine i kao takva je zaštićena kao kulturno dobro.

 

 1. Lokacija

Villa Anna je locirana u jugoistočnom dijelu Rijeke  na adresi Šetalište 13. divizije 99. To je elitni dio Rijeke. Teren je smješten između ulice Šetalište 13. divizije i ulice J.P. Kamova u dužini od približno 55 metara, širine približno 25 metara, ukupne površine nešto manje od 1.300 m2. To je jedan od dva ili tri terena koji se protežu od jedne do druge ulice.

S druge strane šetališta nalazi se zdanje i park nekadašnjeg elitnog riječkog hotela «Park». Sada se u toj zgradi nalaze privatna osnovna škola i gimnazija. Nedavno usvojenim DPU-om na toj lokaciji predviđena je gradnja hotela s 5 zvjezdica, skrivenog u raslinju i nižeg od postojeće zgrade. Ispod zgrade nekadašnjeg Hotela «Park» nalaze nekadašnja elitna riječka plaža , te plaža nazvana «Villa Olga». Oba kupališta su na stijenama i betonskim površinama.

Jugoistočno se proteže stotinjak metara dugačka šljunčana plaža «Glavanovo», a sjeverozapadno se nalazi isto takva plaža nazvana «Sablićevo». Napominjem da je morska voda na tim plažama vrhunske kvalitete jer u Rijeci nažalost više ne postoji industrija, a kanalizacijski ispusti svih zgrada uz obalu spojeni su na središnji kolektor.

Jugoistočni susjed Ville Anne je također jedna veća secesijska vila koja je sada pretvorena u župni dvor u kojem živi sam župnik. Sjeverozapadno od Ville Anne nalaze se dva objekta odijeljena visokim zidom i ogradom pod bršljanom.

Iza Ville Anne kroz pomoćni objekt (bazen) izlazi se na Ulicu J. P. Kamova. S druge strane te ulice nalazi se red zgrada i drveća, a nakon toga veliki shopping mall – Tower Center Rijeka – s kinima, itd.

Teren se od Šetališta 13. divizije do ulice J.P. Kamova penje stepenasto u kaskadama.

Ispred župnog dvora, sa strane Šetališta 13. divizije nalazi se red garaža. Dvije veće garaže je izgradio župni dvor uz moju pomoć. Jednu imam pravo koristiti petnaestak godina, a drugu koristi župnik.

 

 1. Rekonstrukcija

Rekonstrukciju je projektirao arhitekt Miro Gudelj, a u izradi projekta su učestvovali vodeći riječki statičari i termoenergetičari, te vodeći hrvatski projektant rasvjete, arhitekt iz Pule. Dobivene su lokacijska i građevinska dozvola za rekonstrukciju Ville Anne i pomoćnog objekta (bazen), a nedavno i uporabna dozvola. Rekonstrukciju bi možda bilo  najjednostavnije opisati tako da se kaže da od svega što se sada vidi na terenu (zgrade, spremišta, garaža, potporni zidovi, pergola, itd.) sve je novo, izuzev vanjskih zidova zgrade do pola visine prvoga kata.

Iskopan je novi podrum zgrade, površine stotinjak m2 (lovačka soba i vinoteka), obložen armiranim betonom kao velika kutija, te je zgrada na taj način utemeljena. Izgrađene su nove međukatne armirano-betonske ploče umjesto bivših, koje su počivale na drvenim gredama, s nosećim vertikalnim stupovima sakrivenim u pregradnim zidovima. Na taj način je napravljena de facto nova armirano-betonska konstrukcija zgrade u skladu s današnjim zakonima gradnje. Tzv. pomoćni objekt  (bazen, fitness)  izveden je kao posebna armirano-betonska konstrukcija.

Prostor garaže je produžen na približno 8 metara. Garaža se, naime, nalazi ispod pergole i u nju postoji ulaz sa Šetališta 13. divizije.

 

 1. Raspored prostorija

Svi objekti Ville Anne imaju ukupnu površinu od približno 800 m2 bruto razvijene površine (650 – 680 m2 neto razvijene površine).

Glavni objekt na terenu je Villa Anna tlocrtne površine 16 x 9 metara s aneksom od približno 60 m2 na razini prizemlja koji služi kao veliki dnevni boravak, odnosno salon. Posebno stepenište vodi u podrum s posebnim kaminom koji sada služi kao lovačka soba i vinoteka.

Na razini prizemlja nalazi se glavni i pomoćni ulaz, predsoblje, blagovaonica, kuhinja, mala smočnica, garderoba i jedna soba (radna), te sanitarni čvor (WC + tuš kada). Na približno istoj razini nalazi se i prije spomenuti dnevni boravak, kao sastavni dio kuće.

Na prvom katu se nalaze vlasnička spavaća soba s kupaonicom i velikom garderobom kao odvojenim prostorima, predsobljem i balkonom, te gostinjska soba s posebnom kupaonicom. U potkrovlju se nalazi i prostor od 60-ak m2, sanitarni čvor i soba. U ovom prostoru valja dovršiti neke detalje (rasvjetna tijela i ukrasi na ventilacijskim kanalima).

Iz kuće postoji podzemni hodnik koji vodi do pomoćnog objekta (bazena) i fitnessa. Na početku hodnika, na izlasku iz dnevnog boravka, nalazi se, sa sjeverozapadne strane utility, a s jugoistočne strane spremište. Ispred i ispod bazena nalazi se energana te sanitarni čvor s dva tuša, garderobom i WC-om kao priprema za ulazak u bazen. Nakon toga se stepenicama ulazi u bazen dug 16 metara i širok približno 5,5 metara s velikim muralom kojeg je izradio pok. Edo Murtić i pod čijim je preporukama arhitekt dizajnirao taj prostor. Ispred bazena se nalazi zadnja kaskada parka. S jedne strane je travnjak s palmama, a s druge strane sunčalište koje imitira plažu, sakriveno od pogleda. Na vanjskoj fasadi bazena je pločicama stiliziran val prema uzoru na poznati javni bazen iz Beča iz vremena secesije. Iz bazena se stepenicama penje na gornji kat na kojem se nalazi sauna sa sanitarnim čvorom, prostor s fitness opremom i soba za masažu. Iz ovog prostora se zavojitim željeznim stepenicama izlazi na ulicu J. P. Kamova.

Pored toga, iza stražnjeg dijela kuće u jednoj od kaskada je ukopano spremište, s odvojenim ulazom.

Na teren se ulazi sa strane Šetališta 13. divizije, automobilskim ulazom ispod volte u garažu, odnosno pješačkim ulazom (vrata) na jugoistočnoj strani. Od Šetališta 13. divizije do kuće ima 10-ak metara. Ovdje se nalazi i fontana, a izvan garaže i pergola. Ispred ulaza u veliki dnevni boravak nalazi se mediteranski vrt.

U produžetku pergole nalazi se prostor za vanjsko sjedenje i roštilj. Iza stražnjeg ulaza u kuću vanjske stepenice vode do zgrade bazena.

 

 1. Oprema
 • Sigurnost

Na Villi Anni su prozori i vrata izgrađeni s visokim stupnjem sigurnosti (blindirana vrata i na metak neprobojni prozori). Blindirana vrata inače odjeljuju prostore u objektima. Svi prostori su štićeni termo-senzorima, te alarmnim i dojavnim sustavom, sustavom kamera, odnosno video-snimanja. I prostori oko kuće i ulazna vrata također su štićeni. Sustavom ultrazvučnih barijera štićeni su pristupi kući. U svim prostorima postoje protupožarni senzori kao dio dojavnog protupožarnog sustava. Dojava ide prema poduzeću Protect d.o.o. iz Rijeke.

 • Grijanje i hlađenje

U zgradi postoje dva sustava grijanja i hlađenja. Prvi sustav je podno grijanje i hlađenje. Drugi sustav je grijanje i hlađenje zrakom. Čak i tijekom najvećih zima dovoljno je isključivo podno grijanje. Prostor bazena se grije toplim zrakom, a usisanom zraku iz bazenu se oduzima vlaga putem posebnog kompresora. Bazenska voda se grije na 27 stupnjeva. Prostor fitnessa je grijan i hlađen fan-coilsima. Osnovni energent je zemni plin sa Sjevernog Jadrana čime je osiguran siguran i jeftin izvor energije.

 • Telefon, TV i internet

Od telefonske centrale do kuće su sprovedeni telefonski kabeli. Kuća ima 6 telefonskih brojeva i ISDN. Postoje dva sustava ADSL-a i Max-TV-a  – jedan u dnevnom boravku, a drugi u spavaćoj sobi. U svaki prostor u kući i pomoćnom objektu dovedene su telefonske i internet veze.

 • Razglas

U svakoj prostoriji u kući nalaze se zvučnici. Jačina zvuka se odvojeno kontrolira u svakoj prostoriji. Postoji središnji razglas.

 • Rasvjeta

Posebno je projektirana rasvjeta s nekoliko stotina rasvjetnih mjesta u kući i drugim objektima i u parku oko kuće.

 

 

 • Zalijevanje

Postoji sustav automatskog zalijevanja vodom svih zelenih površina izrađen na osnovu hortikulturnog projekta.

 

 1. Park

Zelene površine oko kuće su održavane. Zasađeno je različito raslinje ni cvijeće. Sve relativno visoke ograde oko terena su pod bršljanom. Na terenu su preostale dvije desetljećima stare biljke – oleandar i ruža.

 

 

 

ID Broj: 4827
Cijena: 2.500.000 €
 • Upit o nekretnini

  Molimo pričekajte...